Ételintolerancia

Tejmentes – gluténmentes hamis túrógombóc

187589_177864_turogomboc-1556_1000Tejmentes – gluténmentes hamis túrógombóc

A túrógombócot általában mindenki szereti, szeretjük egy finom leves után második ételnek, de egy kis eperrel tálalva desszertként is megállja a helyét. Tejfehérje érzékenység esetén le kell mondani erről a finomságról? Szerencsére nem, de természetesen egészen másképp szükséges elkészíteni. Túró helyett  kölest használunk, amely a  gluténmentes étkezésben is kitűnően felhasználható gabona. Rosttartalmánál fogva jó hatású az emésztésre.  Kedvező B vitamin tartalma mellett, kiemelkedően magas a magnézium tartalma. Vegetáriánusok is kedvelik fehérje tartalma miatt.

Hozzávalók ( 4 személyre ):

150 gr köles

4-5 evőkanál kukoricaliszt vagy más gluténmentes liszt

2 evőkanál gluténmentes köles gríz vagy hajdinagríz

növényi eredetű tej ( kókusz, mandula vagy risztej)

csipet só, fél citrom leve és héja

gluténmentes zsemlemorzsa, kevés cukor.

Elkészítés:

 

A kölest felhasználás előtt alaposan mossuk át, majd áztassuk be egy éjszakára.

A kölesről másnap leöntjük a vizet és átöblítjük. Felöntjük annyi növényi tejjel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük jó puhára, mire kész a tejet felveszi és a túróhoz hasonló sűrű állagúnak kell lennie. A kölest kihűtjük, hozzáadjuk a citromlevet és citromhéjat, a gm.lisztet és gm. grízt. Jól összekeverjük, ha ragad még szükséges egy kis gm . lisztet hozzáadni. Cukrot nem teszünk bele, ettől a főzés folyamán szétesik. Rövid időre pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a zsemlemorzsát, állandó keverés mellett megpirítjuk a gm. morzsát, vigyázva, mert gyorsan leég. Kevés cukorral, néhány csepp olajjal elkeverjük.   Közben egy csipet sóval, olajjal felforraljuk a főzővizet. Lisztezet kézzel kisméretű gombócokat  formázunk és a forrásban lévő vízbe szaggatjuk.  A kisebb méretű gombócok hamarabb megfőnek. A  víz felszínére  feljövő gombócokat még néhány másodpercig  főzzük és kiszedjük a pirított zsemlemorzsára.

Jó étvágyat!

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Viktória cfve says:

    Köszi a receptet! Amikor kiderült, tejfehérje érzékeny vagyok, azt hittem, a túrós ételek lesznek azok, amiket már soha többé nem ehetek. Legjobban közülük a túrós csusza s a túrógombóc hiányzott -de hamarosan kipróbálom receptedet 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!