Szisztok,
Mint már említettem nagyon fontos , hogy megfelelő diétát tartson az ember, ha érzékenysége van valamely ételre.
A diósdi labornak van egy saját dietetikusa is , aki a leletemet kielemezte és segített összeállítani nekem egy megfelelő étrendet. Még egy receptet is küldött,amit most megosztok veletek ez egy Giadin és élesztő mentes kenyér recept:
Hozzávalók:
- 25 dkg köles liszt, hajdinaliszt keverék
- 25 dkg rizsliszt és szójaliszt keverék
- 1 csomag foszfátmentes sütőpor
- 2 teáskanál fűszerkeverék
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
- 4 dl víz
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a kenyérfűszert, a szezámmagot, a sót majd az olajat, végül a vizet, és jól összegyúrjuk. Ragacsos masszát kapunk, könnyű állagút. Sütőpapírral kibélelt sütőformában 180 fokon 50 percig sütjük. A tészta tetejét sütés előtt késsel két helyen bevágjuk, így nem reped meg sülés közben a kenyér. Kenyérsütőben is elkészíthető.
Élesztőmentes kenyér II.
Hozzávalók:
- 50 dkg glutén mentes liszt ( mandulaliszt, rizsliszt, quinoa liszt, útifű maghéj )
- 8 evőkanál hidegen sajtolt olaj
- 4 dl víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál tengeri só
- ízesítéshez 1 teáskanál kömény, vagy zöld fűszer
Elkészítés: A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszert. Egy kávéskanálnyi citromlé segíti a szódabikarbóna gázképzését. A lisztek közül a hajdina és a kölesliszt mennyisége domináljon. Adjuk hozzá az olajat, majd a vizet és gyúrjuk össze. Ragacsos tésztát kapunk. Zsiradékkal kenjünk ki egy őzgerinc formát, és tegyük bele a tésztát. Gázsütőben 3-as fokozaton kb. 50 percig süssük. Kenyérsütőbe ugyanígy adagoljuk az alapanyagokat.
Glutén mentes recepteket talál a következő kiadványban:
Dr. Juhász Márk- Kovács Ildikó: Lisztérzékenyek kézikönyve
SpringMed Diétás Könyvek
Én elkészítettem a kenyeret és egész jól sikerült 🙂 (pedig azt hittem ehetetlen lesz búzaliszt és élesztő nélkül)
Jó sütögetést
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: