Ételintolerancia

Gliadin érzékenység = lisztérzékenység?

Sziasztok,

Még egy hasznos információt szeretnék veletek megosztani. A FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálat során az is kiderült , hogy gliadin érzékenységem van. Kétségbeestem, hogy ez lisztérzékenységet jelent , de felvilágosított a dietetikus, hogy nem ugyanaz a kettő. Az alábbi választ kaptam tőle :

 

A gliadin  intolerancia nem azonos a lisztérzékenységgel – cöliakiával, annál enyhébb érzékenységet jelent. Okozó tényezői sem egyeznek meg a cöliakiával.  Ezért szoktuk javasolni a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, amely alkalmas a lisztérzékenység szűrésére.Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell, de szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén, a  gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.

A következő  gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék: köles-,  kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-,  szentjánoskenyérmag-, rizs-, hajdinaliszt  stb. Ételek készítéséhez ezek a  lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ételsűrítéshez ne használja.  Amennyiben kész glutén mentes kenyeret vásárol, az összetevők között megtalálhatja a gluténmentes búzakeményítőt.

Kölesliszt, kölesgolyó fogyasztható. Az eszközök lecserélése, megjelölése, szálló lisztpor kerülése cöliakia esetében fontos. Gliadin intolerancia esetén, ezt ennyire nem kell szigorúan venni. Zab termékek fogyasztását a gliadinhoz hasonló fehérje tartalma miatt kerüljék.

Ha kérdésetek van nyugodtan írjatok nekem , megpróbálok válaszolni 🙂 (már egy ideje foglalkozom az ételintolerancia témával, így már elég járatos vagyok a témában)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!