Sziasztok,
A FOODTEST.hu dietetikusa most küldött nekem egy jó ki karácsonyi sütemény receptet, ezt most megosztom veletek 🙂
Karácsonyi linzer sütemény ( glutén és tejfehérje, tojásfehérje mentes )
30 dkg rizsliszt
20 dkg tejmentes margarin ( pl: Liga kocka margarin)
10 dkg porcukor ( masszához és szóráshoz )
1 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
citromhéj, fél csomag sütőpor, csipet só.
Házi baracklekvár vagy Inulinu sárgabarack dzsem
Linzer tésztát készíteni nem nehéz. A titok abban áll, hogy gyorsan dolgozzunk. És még egy, a margarin hideg legyen, különben a tészta szétesik.
Az alapanyagokat előre mérjük ki. Ezután jöhet a tészta összeállítása. A rizsliszttel összekeverjük a sütőport, a csipet sót, majd ezzel a keverékkel összemorzsoljuk a tejmentes margarint. A masszát összegyúrjuk a porcukorral (ne felejtsünk el kicsit hagyni a díszítéshez), a citromhéjjal, tojássárgájával. Kóstoljuk meg, nyersen is isteni finom!
Most következik a tészta pihentetése. Alufóliával fedjük le, hűtőben legalább egy órát pihentessük. Az sem baj, ha a tésztát vendégvárás előtt egy nappal összeállítjuk és egy egész éjszakát pihen a hűtőben.
A tésztát lisztezett deszkán, asztallapon kinyújtjuk. Van, aki vékonyabbra szereti, van, aki vastagabbra nyújtja.
Egy lapos tepsit készítsünk elő sütőpapírral, erre helyezzük a kiszaggatott süteményt.
A gyerekek is nagy örömmel vesznek részt, a szebbnél szebb karácsonyi formákkal a süteménykészítésben.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 perc alatt elkészül.
A formákat miután kihűltek lekvárral összeragasztjuk. A lekvártól a sütemény másnapra finom omlós lesz. ( A sütemény a lekvárt felszívja, ha nagyon keveset rakunk bele, szinte nem is látszódik. )
Karácsony előtt többször süssük meg, percek alatt eltűnik! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: