Sziasztok,
Ismét találtam egy nagyon szuper receptet a Facebookon az Ételintolerancia közösség oldalán.
Ez egy jó kis forralt bor recept, én biztosan ki fogom próbálni 🙂
Érdemes felkeresni az Ételintolerancia közösséget, mert nagyon jó kis recepteket, tanácsokat osztanak meg általában és lehet kérdezni szakképzett dietetikustól is.
Karácsony, fahéj, forralt bor
A karácsonyi hangulathoz elengedhetetlenül hozzátartozik a mézeskalács, a fahéj, a narancs, forralt bor illata.
A mindenki által ismert fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.
Már az ókorban is rendkívül keresett volt. A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, a kasszia Kínában. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex). Az amerikai konyha a csípősebb kínai (kasszia) fahéjat kedveli, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta kevésbé csípős, pikánsabb ízű.
A fahéj kereskedelmi jogaiért hosszú évekig tartó fűszerháború dúlt a franciák, portugálok, angolok között. Hazánkban a 15. században kezdték megismerni ezt a kitűnő illatú fűszert.
A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. Puffadásos panaszok, gyomor panaszok esetén kiváló segítség a fahéj. Fogyókúrák esetén is hatékony lehet, mivel lassítja a gyomorkiürülését, vércukor szintre is kedvező hatással van.
Az illatszeripar egyik kiváló alapanyaga.
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek ízesítésére használhatjuk. A gyümölcsök ízét kiemeli, alkalmas kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez.
Indiában curry alkotóeleme. Aki bátran használja a fűszereket, húsokat is fűszerezhet vele.
A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.
Ételkészítés során óvatosan alkalmazzuk, nagy mennyiségben csípőssé teszi az ételt.
A karácsonyi készülődés során, jól esik egy pohár finom forralt bor.
Forralt Bor recept
Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehérbor
6- 8 dkg cukor
1 rúd fahéj
6- 8 szem szegfűszeg ( egész )
1-2 szem szegfűbors
1 egész citrom.
Elkészítés: A bort és a hozzávalókat egy lábasba öntjük, óvatosan forráspontig melegítjük. Ne forrjon, mert a boraromája elvész. Citrom karikákat beletesszük, forrón kínáljuk.
Mint minden étel, ital készítésénél a kifogástalan alapanyagokat válasszunk. A bor mellékíztől mentes, jó minőségű legyen. Ha, nem akarunk, nagyon erős ital készíteni a bort meghígíthatjuk 3 dl vízzel vagy teával. A cukor adagolásakor vegyük figyelembe a bor fajtáját. Fűszerezhetjük erősebben, megbolondíthatjuk egy kevés gyömbérrel, naranccsal. Életünk párjának fűszerezhetjük kardamommal, a szív fűszerével.
Nagyon finom, az illata felejthetetlen.
Élesztő és hisztamin érzékenység esetén, válasszunk inkább egy finom gyümölcsteát, fahéjjal, egy pici mézzel ízesítve.
Kellemes Ünnepeket Kívánok Nektek!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: