Sziasztok,
Ismét találtam egy nagyon szuper receptet a Facebookon az Ételintolerancia közösség oldalán.
Ez egy jó kis forralt bor recept, én biztosan ki fogom próbálni 🙂
Érdemes felkeresni az Ételintolerancia közösséget, mert nagyon jó kis recepteket, tanácsokat osztanak meg általában és lehet kérdezni szakképzett dietetikustól is.
Karácsony, fahéj, forralt bor
A karácsonyi hangulathoz elengedhetetlenül hozzátartozik a mézeskalács, a fahéj, a narancs, forralt bor illata.
A mindenki által ismert fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.
Már az ókorban is rendkívül keresett volt. A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, a kasszia Kínában. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex). Az amerikai konyha a csípősebb kínai (kasszia) fahéjat kedveli, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta kevésbé csípős, pikánsabb ízű.
A fahéj kereskedelmi jogaiért hosszú évekig tartó fűszerháború dúlt a franciák, portugálok, angolok között. Hazánkban a 15. században kezdték megismerni ezt a kitűnő illatú fűszert.
A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. Puffadásos panaszok, gyomor panaszok esetén kiváló segítség a fahéj. Fogyókúrák esetén is hatékony lehet, mivel lassítja a gyomorkiürülését, vércukor szintre is kedvező hatással van.
Az illatszeripar egyik kiváló alapanyaga.
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek ízesítésére használhatjuk. A gyümölcsök ízét kiemeli, alkalmas kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez.
Indiában curry alkotóeleme. Aki bátran használja a fűszereket, húsokat is fűszerezhet vele.
A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.
Ételkészítés során óvatosan alkalmazzuk, nagy mennyiségben csípőssé teszi az ételt.
A karácsonyi készülődés során, jól esik egy pohár finom forralt bor.
Forralt Bor recept
Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehérbor
6- 8 dkg cukor
1 rúd fahéj
6- 8 szem szegfűszeg ( egész )
1-2 szem szegfűbors
1 egész citrom.
Elkészítés: A bort és a hozzávalókat egy lábasba öntjük, óvatosan forráspontig melegítjük. Ne forrjon, mert a boraromája elvész. Citrom karikákat beletesszük, forrón kínáljuk.
Mint minden étel, ital készítésénél a kifogástalan alapanyagokat válasszunk. A bor mellékíztől mentes, jó minőségű legyen. Ha, nem akarunk, nagyon erős ital készíteni a bort meghígíthatjuk 3 dl vízzel vagy teával. A cukor adagolásakor vegyük figyelembe a bor fajtáját. Fűszerezhetjük erősebben, megbolondíthatjuk egy kevés gyömbérrel, naranccsal. Életünk párjának fűszerezhetjük kardamommal, a szív fűszerével.
Nagyon finom, az illata felejthetetlen.
Élesztő és hisztamin érzékenység esetén, válasszunk inkább egy finom gyümölcsteát, fahéjjal, egy pici mézzel ízesítve.
Kellemes Ünnepeket Kívánok Nektek!!!