Készüljünk a karácsonyra

Sziasztok,

Ismét találtam egy nagyon szuper receptet a Facebookon az Ételintolerancia közösség oldalán.

Ez egy jó kis forralt bor recept, én biztosan ki fogom próbálni 🙂

Érdemes felkeresni az Ételintolerancia közösséget, mert nagyon jó kis recepteket, tanácsokat osztanak meg általában és lehet kérdezni szakképzett dietetikustól is. 

Karácsony, fahéj, forralt bor

A karácsonyi hangulathoz elengedhetetlenül hozzátartozik a mézeskalács, a fahéj, a narancs, forralt bor illata.

A  mindenki által ismert fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.

Már az ókorban is rendkívül keresett volt. A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, a kasszia Kínában. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex).  Az amerikai konyha a csípősebb  kínai (kasszia) fahéjat kedveli, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta kevésbé csípős, pikánsabb ízű. 

A  fahéj kereskedelmi jogaiért  hosszú évekig tartó fűszerháború dúlt a franciák,  portugálok, angolok között.  Hazánkban a 15. században kezdték megismerni ezt a kitűnő illatú fűszert.

A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. Puffadásos panaszok, gyomor panaszok esetén kiváló segítség a fahéj. Fogyókúrák esetén is hatékony lehet, mivel lassítja a gyomorkiürülését,  vércukor szintre is kedvező hatással van.

Az illatszeripar egyik kiváló alapanyaga.

 Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánkrizsételek, tejes ételek ízesítésére használhatjuk. A gyümölcsök ízét kiemeli, alkalmas kompótokbefőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez.  

Indiában curry  alkotóeleme. Aki bátran használja a fűszereket, húsokat is fűszerezhet vele.

A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.

Ételkészítés során  óvatosan alkalmazzuk, nagy mennyiségben csípőssé teszi az ételt.

A karácsonyi készülődés során, jól esik egy pohár finom forralt bor.

Forralt Bor recept

Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehérbor

                        6- 8 dkg cukor

                        1 rúd fahéj

                        6- 8 szem szegfűszeg ( egész )

                       1-2 szem szegfűbors

                       1 egész citrom.

Elkészítés: A bort és a hozzávalókat egy lábasba öntjük, óvatosan forráspontig melegítjük. Ne forrjon, mert a boraromája elvész. Citrom karikákat beletesszük, forrón kínáljuk.

Mint minden étel, ital készítésénél a kifogástalan alapanyagokat válasszunk. A bor  mellékíztől mentes, jó minőségű legyen. Ha, nem akarunk, nagyon erős ital készíteni a bort meghígíthatjuk 3 dl vízzel vagy teával. A cukor adagolásakor vegyük figyelembe a bor fajtáját. Fűszerezhetjük erősebben, megbolondíthatjuk egy kevés gyömbérrel, naranccsal. Életünk párjának fűszerezhetjük kardamommal, a szív fűszerével.  

Nagyon finom, az illata felejthetetlen.

Élesztő és hisztamin érzékenység esetén, válasszunk inkább egy finom gyümölcsteát, fahéjjal,  egy pici mézzel ízesítve.

Kellemes Ünnepeket Kívánok Nektek!!!

Tovább a blogra »