Ezt a diósdi dietetikus írta, nagyon fincsi recept 🙂
Hogyan készítsek rakott kelkáposztát, ha tejfehérje, rizsfehérje és gliadin ételintoleranciát mutatott ki a FOODTEST200+
FOODTEST200+ vizsgálataink során gyakran tapasztaljuk, hogy az ártatlannak vélt rizs is gyakran magas IgG értéket mutat. A rizsétkezésünkben közkedvelt köret, de különböző ételek elkészítéséhez is felhasználjuk, pl: rakott, töltött ételek összetevője. Először nehéz elképzelni, hogy „még rizst sem”.
Az ételintoleranciában pozitív eredményt mutató élelmiszerek, hosszabb – rövidebb elimináció után várhatóan visszaépíthetőek az étrendbe.
A rizst köretként is többféle képen helyettesíthetjük: árpapehely, köles, quina, bulgur, hajdina, amarant. A pszeudogabonákat nemcsak a rizsfehérjére érzékenyeknek javasolt fogyasztani, mindazoknak javasolt, akik szeretnek kísérletezni és változatosan étkezni. B vitamin, kalcium, magnézium tartalmuk szervezetünk számára értékessé teszi fogyasztásukat. Köretként egyaránt, de a töltött, rakott ételekbe is felhasználhatóak. A gliadinmentes diétában jelentős szerepet tölt be a köles, quinoa, hajdina, amarant.
A sajt megkoronázza a rakott ételeket. Tejfehérje érzékenység esetén Tofuval vagy Viofast növényi eredetű sajtokkal helyettesíthetők, hidegen , melegen, a Tofu grillezve is fogyasztható.
Rakott kelkáposzta
(tejfehérje és gliadinmentes recept )
Hozzávalók 4 személyre
600 g pulyka darált hús
600 g burgonya
800 g kelkáposzta
100 g quinoa
100 g Viofast növényi sajt
200 g Alpro szója főzőkrém
80 g vöröshagyma
50 g lecsó
Olaj, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, petrezselyem zöld, só.
Elkészítés:
A hozzávalókat megtisztítjuk, előkészítjük: vöröshagymát apróra vágjuk, a burgonyát karikára vágjuk, kelkáposztát leveleire szedjük.
A felmelegített olajon átfuttatjuk a vöröshagymát, beletesszük a darált húst, lepirítjuk, beletesszük a lecsót. Fűszerezzük só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld. Kevés vízzel vagy csont lével felöntjük, megpároljuk. Közben a karikára vágott burgonyát hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni. A kelkáposztaleveleket hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni, ha hajlamosak vagyunk puffadásra az első főzővizet öntsük le. A quinoát főzés előtt szűrőben alaposan öblítsük, mossuk le, ha ezt elmulasztjuk keserű lesz az étel. A quinoát olajon pirítsuk át, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, picit sózzuk. 10- 15 perc alatt megfő, de ne főzzük meg teljesen, még párolódni fog, összekeverjük a darált hússal. Ha minden összetevővel elkészültünk összeállítjuk az ételt.
Egy mélyebb edényt vékonyan olajjal kikenünk, alulra tesszük a burgonya karikákat, erre kerül egy sor kelkáposztalevél. Laktatóbb lesz az étel, ha burgonyát is teszünk bele. A tetőcserép szerűen lefektetett levelekre halmozzuk a húsos keveréket. Ha, maradt burgonya jöhet egy újabb sor. Kelkáposztalevelekkel fedjük az ételt, leöntjük a szója főzőkrémmel. (A főzőkrémet előzetesen, ha szükségesnek látjuk elkeverjük egy kanálnyi gm. mentes liszttel.) A Viofast sajtot az étel tetejére halmozzuk. Előmelegített sütőben átsütjük.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: