Ételintolerancia

Tejfehérje, rizsfehérje és gliadin mentes rakott kel :)

Ezt a diósdi dietetikus írta, nagyon fincsi recept 🙂

 

Hogyan készítsek rakott kelkáposztát, ha tejfehérje, rizsfehérje és gliadin ételintoleranciát mutatott ki a FOODTEST200+

FOODTEST200+ vizsgálataink során gyakran tapasztaljuk, hogy az ártatlannak vélt rizs is gyakran magas IgG értéket mutat. A rizsétkezésünkben közkedvelt köret, de különböző ételek elkészítéséhez is felhasználjuk, pl: rakott, töltött ételek összetevője.  Először nehéz elképzelni, hogy „még rizst sem”.

 Az ételintoleranciában pozitív eredményt mutató élelmiszerek, hosszabb – rövidebb elimináció után várhatóan visszaépíthetőek az étrendbe.

A rizst köretként is többféle képen helyettesíthetjük: árpapehely, köles, quina, bulgur, hajdina, amarant. A pszeudogabonákat nemcsak a rizsfehérjére érzékenyeknek javasolt fogyasztani, mindazoknak javasolt, akik szeretnek kísérletezni és változatosan étkezni.  B vitamin, kalcium, magnézium tartalmuk szervezetünk számára értékessé teszi fogyasztásukat.  Köretként egyaránt, de a töltött, rakott ételekbe is felhasználhatóak. A gliadinmentes diétában jelentős szerepet tölt be a köles, quinoa, hajdina, amarant.

A sajt megkoronázza a rakott ételeket. Tejfehérje érzékenység  esetén Tofuval vagy Viofast növényi eredetű sajtokkal helyettesíthetők, hidegen , melegen, a Tofu grillezve is fogyasztható. 

FullSizeRender

 

Rakott kelkáposzta

(tejfehérje és gliadinmentes recept )

Hozzávalók 4 személyre

 600 g  pulyka darált hús 

600 g burgonya

800 g kelkáposzta

100 g quinoa

100 g Viofast növényi sajt

200 g Alpro  szója főzőkrém

 80  g vöröshagyma

50 g lecsó

Olaj, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, petrezselyem zöld, só.

Elkészítés:

A hozzávalókat megtisztítjuk, előkészítjük: vöröshagymát apróra vágjuk, a burgonyát karikára vágjuk, kelkáposztát leveleire szedjük.

A felmelegített olajon átfuttatjuk a vöröshagymát, beletesszük a darált húst, lepirítjuk, beletesszük a lecsót. Fűszerezzük só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld. Kevés vízzel vagy csont lével felöntjük, megpároljuk. Közben a karikára vágott burgonyát hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni. A kelkáposztaleveleket hideg, enyhén sós vízben feltesszük főni, ha hajlamosak vagyunk puffadásra az első főzővizet öntsük le. A quinoát  főzés előtt szűrőben alaposan öblítsük, mossuk le, ha ezt elmulasztjuk keserű lesz az étel. A quinoát olajon pirítsuk át, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, picit sózzuk. 10- 15 perc alatt megfő, de ne főzzük meg teljesen, még párolódni fog, összekeverjük a darált hússal.  Ha minden összetevővel elkészültünk összeállítjuk az ételt.

Egy mélyebb edényt vékonyan olajjal kikenünk, alulra tesszük a burgonya karikákat, erre kerül egy sor kelkáposztalevél.  Laktatóbb lesz az étel, ha burgonyát is teszünk bele. A tetőcserép szerűen lefektetett levelekre halmozzuk a húsos keveréket.  Ha, maradt burgonya jöhet egy újabb sor. Kelkáposztalevelekkel fedjük az ételt, leöntjük a szója főzőkrémmel.  (A főzőkrémet előzetesen, ha szükségesnek látjuk elkeverjük egy kanálnyi gm. mentes liszttel.)  A Viofast sajtot az étel tetejére halmozzuk. Előmelegített sütőben átsütjük.

Jó étvágyat!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!