Ételintolerancia

Tojásmentes mákos meggyes piskót

IMG_0388

Amint, ígértem itt  a „mentes”  meggyes süti receptje. A recept teljes tojásmentes, tejfehérjementes, de egyenlőre, nem gluténmentes.  Ígérem, hamarosan gluténmentes változatban is kipróbálom a receptet és azt is közzétesszük.

Mivel váltható ki a tojás, ha ételintoleranciát mutatott ki a FoodTest200+ vizsgálat? 

Tojás helyettesítésére alkalmas a tej vagy növényi eredetű tej-, tejszín-,  almapüré,  banánpüré, margarin, tojáspótló por, paradicsompüré, olaj, az étel jellegétől függően. Tojáspótló por használata előtt, az élelmiszer címkét szükséges áttanulmányozni, tartalmazhat tejport, szóját. Vízzel a megfelelő arányokban összekeverve felhasználható sütéshez, főzéshez.   A tojáspótló port fűszerekkel színezhetjük, az elkészített étel színe kevésbé tér el a megszokottól.

80 gr gyümölcspüré – banán vagy alma – helyettesít 1db tojást. Sütemények, palacsinta  készítésénél a szódavíz használata is  lazítja a tészta állagát.  Lenmagot beáztatva, megfőzve, leturmixolva kocsonyás lenmagzselét kapunk. A chia mag hasonlóan felhasználható tojás helyettesítésére. 1 evőkanál lenmag vagy chia mag beáztatva + 3 evőkanál víz = 1 tojás. Szintén kitűnő kötőanyagként viselkedik az útifűmaghéj.  

Vagdalt hús készítésénél a paradicsompüré  vagy a  főtt, áttört burgonya alkalmazása összefogja a darált húst. A vagdaltat ekkor célszerűbb pogácsa formában kisütni.

Az eddig megszokott alapanyagok helyettesítése mindig nagy türelmet, többszöri próbálkozást kíván.

 

Mákos meggyes piskóta

(tojásmentes és tejfehérjementes recept)

Hozzávalók   ( 17 x 24 – es kis tepsihez)

250 gr liszt

100 gr cukor

2,5 dl növényi tej ( mandula, zab, rizs, kókusz)

fél citrom reszelt héja, leve

kis mennyiségben reszelt narancs héj, leve

 csipetnyi őrölt fahéj

6 evőkanál olaj

4 evőkanál darált mák

1 teáskanál szódabikarbóna

150 gr mirelit meggy vagy meggybefőtt.

 

Elkészítés

A hozzávalókat kimérem, a citromot, narancsot alaposan megmosom, a meggyet lecsöpögtettem és kevés lisztbe forgatom, a tepsit zsírpapírral kibélelem.

A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd hozzáadom a többi száraz alapanyagot is ( cukor, mák, fahéj, citrom és narancshéj ).  Elkeverem az olajjal, majd jöhet a növényi eredetű tej, a citrom és narancslé. Habosra keverem a süteményt és rögtön az előkészített tepsibe öntöm, meggyel díszítem. Előmelegített sütőben 180 fokon 30- 40 percig sütjük.

A citrom és narancslé finomabb ízűvé teszi a süteményünket, emellett a savas közeg segíti a szódabikarbóna működését.  A savas közeg és a hőhatás következtében a tésztában megindul a szén – dioxid termelés, légbuborékok keletkeznek, amelyek megemelik, könnyebbé teszik a süteményt.

 Mi az az apró momentum, amely tönkre teheti munkánkat? Ha, összeállítottuk a kevert süteményt,  ne késlekedjünk az előmelegített  sütőbe helyezni,  mert a szódabikarbóna el kezd dolgozni, és  a hőhatás ezt még  fokozza. Idejekorán ne nyitogassuk a sütő ajtaját se, mert a sütemény ekkor nem tud felemelkedni.  Ha, ezekre a tényezőkre odafigyelünk, a süteményt  nem nehéz elkészíteni.

A recept alapja lehet különböző krémekkel ízesített tortáknak. Lekvárral megkenve, feltekerve kínálhatjuk piskóta tekercsként. Csakúgy, mint a hagyományos kevert tésztákat a „menteset „ is   számos változatban elkészíthetjük.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!