Amint, ígértem itt a „mentes” meggyes süti receptje. A recept teljes tojásmentes, tejfehérjementes, de egyenlőre, nem gluténmentes. Ígérem, hamarosan gluténmentes változatban is kipróbálom a receptet és azt is közzétesszük.
Mivel váltható ki a tojás, ha ételintoleranciát mutatott ki a FoodTest200+ vizsgálat?
Tojás helyettesítésére alkalmas a tej vagy növényi eredetű tej-, tejszín-, almapüré, banánpüré, margarin, tojáspótló por, paradicsompüré, olaj, az étel jellegétől függően. Tojáspótló por használata előtt, az élelmiszer címkét szükséges áttanulmányozni, tartalmazhat tejport, szóját. Vízzel a megfelelő arányokban összekeverve felhasználható sütéshez, főzéshez. A tojáspótló port fűszerekkel színezhetjük, az elkészített étel színe kevésbé tér el a megszokottól.
80 gr gyümölcspüré – banán vagy alma – helyettesít 1db tojást. Sütemények, palacsinta készítésénél a szódavíz használata is lazítja a tészta állagát. Lenmagot beáztatva, megfőzve, leturmixolva kocsonyás lenmagzselét kapunk. A chia mag hasonlóan felhasználható tojás helyettesítésére. 1 evőkanál lenmag vagy chia mag beáztatva + 3 evőkanál víz = 1 tojás. Szintén kitűnő kötőanyagként viselkedik az útifűmaghéj.
Vagdalt hús készítésénél a paradicsompüré vagy a főtt, áttört burgonya alkalmazása összefogja a darált húst. A vagdaltat ekkor célszerűbb pogácsa formában kisütni.
Az eddig megszokott alapanyagok helyettesítése mindig nagy türelmet, többszöri próbálkozást kíván.
Mákos meggyes piskóta
(tojásmentes és tejfehérjementes recept)
Hozzávalók ( 17 x 24 – es kis tepsihez)
250 gr liszt
100 gr cukor
2,5 dl növényi tej ( mandula, zab, rizs, kókusz)
fél citrom reszelt héja, leve
kis mennyiségben reszelt narancs héj, leve
csipetnyi őrölt fahéj
6 evőkanál olaj
4 evőkanál darált mák
1 teáskanál szódabikarbóna
150 gr mirelit meggy vagy meggybefőtt.
Elkészítés
A hozzávalókat kimérem, a citromot, narancsot alaposan megmosom, a meggyet lecsöpögtettem és kevés lisztbe forgatom, a tepsit zsírpapírral kibélelem.
A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd hozzáadom a többi száraz alapanyagot is ( cukor, mák, fahéj, citrom és narancshéj ). Elkeverem az olajjal, majd jöhet a növényi eredetű tej, a citrom és narancslé. Habosra keverem a süteményt és rögtön az előkészített tepsibe öntöm, meggyel díszítem. Előmelegített sütőben 180 fokon 30- 40 percig sütjük.
A citrom és narancslé finomabb ízűvé teszi a süteményünket, emellett a savas közeg segíti a szódabikarbóna működését. A savas közeg és a hőhatás következtében a tésztában megindul a szén – dioxid termelés, légbuborékok keletkeznek, amelyek megemelik, könnyebbé teszik a süteményt.
Mi az az apró momentum, amely tönkre teheti munkánkat? Ha, összeállítottuk a kevert süteményt, ne késlekedjünk az előmelegített sütőbe helyezni, mert a szódabikarbóna el kezd dolgozni, és a hőhatás ezt még fokozza. Idejekorán ne nyitogassuk a sütő ajtaját se, mert a sütemény ekkor nem tud felemelkedni. Ha, ezekre a tényezőkre odafigyelünk, a süteményt nem nehéz elkészíteni.
A recept alapja lehet különböző krémekkel ízesített tortáknak. Lekvárral megkenve, feltekerve kínálhatjuk piskóta tekercsként. Csakúgy, mint a hagyományos kevert tésztákat a „menteset „ is számos változatban elkészíthetjük.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: