Még nem késő elkészíteni a közelgő ünnepekre a gliadinmentes húsvéti kalácsot. A megfelelő hozzávalókon kívül, kell hozzá, egy csipet bátorság is. Azért, ne ijedjetek meg, nem olyan nehéz. Lehet, hogy nem lesz annyira mutatós, mint a fotókon, de a házilag készült ételek, sütemények mindig finomabbak, mert bennük van egy különleges fűszer a SZERETET!
KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!
Gliadinmentes húsvéti kalács
Hozzávalók:
250 gr TAC Gluténmentes Lisztkeverék vagy Glutenix Foszlós Kalács Lisztkeverék ( vagy más gm liszt, amit Te szeretsz használni)
50 gr margarin
10 gr élesztő
5 dkg cukor
2 db tojás
2 dl tej
50 gr mazsola
csipet só, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, kevés cukorral 5 – 10 perc alatt felfuttatjuk. Közben szitáljuk meg a lisztet, ez mindig fontos momentum bármely tésztakészítésnél. Keverjük el a margarin a maradék cukorral és vaníliás cukorral. A lisztbe kis mélyedést vájunk, ebbe öntjük a felfutatott élesztőt, tojást, cukros margarint, pici sót. A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát kétfelé vesszük, két egyenlő hosszú rudat sodrunk, négy osztatú fonatból elkészítjük a kalácsot. A tésztát megkenjük tojással és újabb 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük. A tésztát újból megkenjük, 180 fokon 30 percig sütjük.
A sonka és a főtt tojás mellett, a bőséget és jólétet jelképező kalács is, az ünnepi eledelek része.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: