Ételintolerancia

Élesztő és gluténmentes, tej és tojásmentes kenyér recept 

 
FullSizeRender
Gyakran előfordul, hogy a sütőélesztő és a gliadin IgG értéke egyaránt pozitív eredményt mutat a FOODTEST 200+ ételintolerancia leletben. Ilyenkor komoly fejtörést okoz az ennek megfelelő kenyér és a péksütemény fogyasztása. Gluténmentes kenyeret, péksüteményt szerencsére már könnyen vásárolhatunk. Azonban, hogy a gm. Termék élesztőmentes is legyen, erre nemigen vállalkoznak a gyártók. Glutén és élesztőérzékenység esetén fogyaszthatóak a gluténmentes abonett, rizs hamlett. Ezekre a termékekre könnyű ráunni, a gyerekeknek sem biztosít elegendő kalóriát, arról nem is beszélve, hogy esetleg meg sem eszik a gyerkőcök. Süssünk tehát gluténmentes, élesztőmentes kenyeret. A recept alap recept: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és élesztőmentes. Szódabikarbónával, TAC gluténmentes lisztkeverék felhasználásával készült. Kedvező összetétele miatt választottam ezt a lisztkeveréket. Ha, már van némi gyakorlatotok és törekedni szeretnétek magasabb rost bevitelre, javaslom ugyanennek a lisztkeveréknek barna változatát. A rostok lehúzzák a kenyeret, tehát első kenyérsütéshez ne válasszatok magas rost tartalmú lisztet és magokat is hagyjuk későbbre.
Elkészítése nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnátok, természetesen többszöri kísérletezésre szebb és finomabb lesz. ( Nekem is, még van mit gyakorolnom.) Azt azért, ne várjátok, hogy a kenyér olyan szép magas lesz, mint egy hagyományos eljárással készülő. Kis gyakorlással fogyasztható, finom ízű kenyeret készíthettek.
A kenyér minőségét javítja, ha joghurttal készítjük. Tojás, margarin felhasználása is emeli kenyerünk élvezeti értékét. Ezek a kiegészítések, persze, csak akkor alkalmazhatóak, ha megengedi az eliminációs étrendetek. Kenyér fűszert, magvakat, de akár hagymát is tehettek későbbiekben a tésztába. Először próbálkozzatok az alaprecepttel.
 
Élesztő és gluténmentes, tej és tojásmentes kenyér recept
Hozzávalók
600 g TAC gluténmentes lisztkeverék vagy más, általatok kedvelt gm. liszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2/ 3 teáskanál szódabikarbóna
4 dl víz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál citromlé vagy 10 % – os ecet.
Elkészítés
A hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk, jót tesz a tésztának a levegővel lazított liszt. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, gázsütőn 5 – ös fokozat. A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, szódabikarbónával. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, ekkor a szódabikarbóna rögtön elkezd dolgozni, pici kis habképződést láthattok. A termelődő széndioxid fogja felemelni a kenyerünket. Jöhet az olaj és a víz, de csak óvatosan, ne egyszerre, nem biztos, hogy a tészta felveszi az egész folyadékot. A zsiradék hozzáadásától kenyerünk tovább friss marad. A tésztát nem kell gyúrni, nem fogjuk keleszteni sem, csak lazán dolgozzuk ki a tésztát. A tészta lágy legyen, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos, ezért nem szabad a folyadékot egyszerre hozzáönteni. Ha, ragacsosnak érezzük, nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés gm. lisztet.
A tésztát süthetjük sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formában, de cipót is formázhatunk belőle.
A kenyér tetejét kenjük meg olajjal és néhány helyen mélyen vágjuk be, hogy ott repedjen, ahol mi szeretnénk.
A tetejét fedjük be alufóliával, legalább 50- 55 percig süssük, az első félórában ne legyünk kíváncsiak, ne nyitogassuk a sütőajtaját, mert akkor biztos, hogy lapos marad. A kenyér mellé egy edényben tegyünk vizet, az elpárolgó víz segíti a kenyérsütés folyamatát.
A kész kenyeret kihűtjük, tiszta, csak erre a célra hasznát konyharuhába csavarjuk.
Jó étvágyat!
 
 
 
 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gál Piroska says:

    Sziasztok!
    A keresztfiam feleségének készítem,mert szoptat és csak minden mentes dolgokat ehet,mert a baba allergiás tüneteket produkál!
    A recept kiváló,többször sütök ilyen kenyeret.
    Viszont én dupla adag sót,cukrot,és szódabikarbónát teszek bele!
    Ettől sokkal lazább és puhább a kenyér,könnyebb vele dolgozni!
    Mindenkinek ajánlom aki hasonló gondokkal küzd!
    Üdv:Piroska❤


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!