Velünk született tulajdonság, hogy általában szeretjük az édességet. Tegyük egészségesebbé az általunk készített édességet. Készítsük a süteményt gyümölcs felhasználásával, nemcsak élvezetesebb, de magasabb rosttartalmú finomságot fogyaszthat az egész család. A kevert tészták elkészítése nem igényel sok időt. A gyerekek szívesen fogyasztják uzsonnára, de kirándulásra is csomagolhatunk. Élesztőérzékenység esetén a süteményeket élesztőmentes sütőporral vagy szódabikarbónával szükséges készíteni. Korábban ígértük a meggyes szódabikarbónás sütemény gluténmentes változatát.
(tojásmentes és tejfehérjementes recept)
Hozzávalók ( 17 x 24 – es kis tepsihez)
250 gr Barbara Gluténmentes Lisztkeverék Főzéshez- Sütéshez ( vagy más gluténmentes liszt: rizsliszt, kukoricaliszt, szójaliszt)
100 gr cukor
2,5 dl növényi tej ( mandula, zab, rizs, kókusz)
fél citrom reszelt héja, leve
kis mennyiségben reszelt narancs héj, leve
csipetnyi őrölt fahéj
6 evőkanál olaj
4 evőkanál őrölt mandula
1 teáskanál szódabikarbóna
150 gr mirelit meggy vagy meggybefőtt.
Elkészítés
A hozzávalókat kimérem, a citromot, narancsot alaposan megmosom, a meggyet lecsöpögtettem és kevés lisztbe forgatom, a tepsit zsírpapírral kibélelem.
A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd hozzáadom a többi száraz alapanyagot is ( cukor, mandula, fahéj, citrom és narancshéj ). Elkeverem az olajjal, majd jöhet a növényi eredetű tej, a citrom és narancslé. Habosra keverem a süteményt, ha igényel még folyadékot a növényi eredetű tejjel vagy vízzel keverjétek megfelelő állagúvá. Amint kész rögtön az előkészített tepsibe öntöm, meggyel díszítem. Előmelegített sütőben 180 fokon 30- 40 percig sütjük.
A citrom és narancslé finomabb ízűvé teszi a süteményünket, emellett a savas közeg segíti a szódabikarbóna működését. A savas közeg és a hőhatás következtében a tésztában megindul a szén – dioxidtermelés, légbuborékok keletkeznek, amelyek megemelik, könnyebbé teszik a süteményt.
Az összeállított süteményt gyorsan helyezzük az előmelegített sütőbe , az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját , ellenkező esetben gátoljuk a légbuborékok képződését.
Csakúgy, mint a hagyományos kevert tésztákat a „menteset „ is számos változatban elkészíthetjük.
Nagyon finom eperrel, őszibarackkal, áfonyával, de keverhetünk a tésztába diót és mákot is.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: