Ételintolerancia

Gyümölcsös gluténmentes piskóta szódabikarbónával

Velünk született tulajdonság, hogy általában szeretjük az édességet. Tegyük egészségesebbé az általunk készített édességet.  Készítsük a süteményt gyümölcs felhasználásával, nemcsak élvezetesebb, de magasabb rosttartalmú finomságot fogyaszthat az egész család.  A kevert tészták elkészítése nem igényel sok időt. A gyerekek szívesen fogyasztják uzsonnára, de kirándulásra is csomagolhatunk. Élesztőérzékenység esetén a süteményeket élesztőmentes sütőporral vagy szódabikarbónával szükséges készíteni.  Korábban ígértük a meggyes szódabikarbónás sütemény gluténmentes változatát.

23820_meggyes_piskota_n-201510170537

(tojásmentes és tejfehérjementes recept)

Hozzávalók   ( 17 x 24 – es kis tepsihez)

250 gr  Barbara Gluténmentes Lisztkeverék Főzéshez- Sütéshez (  vagy más gluténmentes liszt: rizsliszt, kukoricaliszt, szójaliszt)

100 gr cukor

2,5 dl növényi tej ( mandula, zab, rizs, kókusz)

fél citrom reszelt héja, leve

kis mennyiségben reszelt narancs héj, leve

 csipetnyi őrölt fahéj

6 evőkanál olaj

4 evőkanál őrölt mandula

1 teáskanál szódabikarbóna

150 gr mirelit meggy vagy meggybefőtt.

 

Elkészítés

A hozzávalókat kimérem, a citromot, narancsot alaposan megmosom, a meggyet lecsöpögtettem és kevés lisztbe forgatom, a tepsit zsírpapírral kibélelem.

A lisztet alaposan elkeverem a szódabikarbónával, majd hozzáadom a többi száraz alapanyagot is ( cukor, mandula, fahéj, citrom és narancshéj ).  Elkeverem az olajjal, majd jöhet a növényi eredetű tej, a citrom és narancslé. Habosra keverem a süteményt, ha igényel még folyadékot a növényi eredetű tejjel vagy vízzel keverjétek megfelelő állagúvá.  Amint kész rögtön az előkészített tepsibe öntöm, meggyel díszítem. Előmelegített sütőben 180 fokon 30- 40 percig sütjük.

A citrom és narancslé finomabb ízűvé teszi a süteményünket, emellett a savas közeg segíti a szódabikarbóna működését.  A savas közeg és a hőhatás következtében a tésztában megindul a szén – dioxidtermelés, légbuborékok keletkeznek, amelyek megemelik, könnyebbé teszik a süteményt.

Az összeállított süteményt gyorsan helyezzük az előmelegített sütőbe , az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját , ellenkező esetben gátoljuk a légbuborékok képződését. 

Csakúgy, mint a hagyományos kevert tésztákat a „menteset „  is   számos változatban elkészíthetjük.

Nagyon finom eperrel, őszibarackkal, áfonyával, de keverhetünk a tésztába diót és mákot is.

 

Jó étvágyat!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!