Ételintolerancia

Tej és gluténmentes máglyarakás

 

 Máglyarakás  ( tejmentes , gluténmentes recept )

A máglyarakás egy könnyen elkészíthető édesség.  Amely elég  laktató is, egy  finom Gulyásleves  vagy más összetett leves után kínálhatjuk második fogásként.  A gyerekek  természetesen szívesen fogyasztják  desszertként is.  Ételérzékenység esetén is,  a különböző alapanyagok helyettesítésével  fogyaszthatóakká válnak az eddig  megszokott ételek.  A FOODTESTmaxresdefault  220+ ételintolerancia vizsgálat  226 féle élelmiszerre terjed ki.  Ételintolerancia esetén is fontos, hogy étrendetek kiegyensúlyozott maradjon, mindemellett finom is legyen. Diétátokkal kapcsolatban, ezért szükséges dietetikust vagy gastroenterológust  felkeresni, aki a felmerülő kérdésekben segítségetekre lehet.

A diéta ideje alatt célszerű táplálkozási tüneti naplót vezetni, amelybe feljegyezhetitek az elfogyasztott ételeket és panaszaitok alakulását.  Az ételintolerancia tünetei a pannaszt okozó élelmiszer elfogyasztása után napokkal később is jelentkezhet. Az étkezési napló vezetésével mindez visszakereshető.

Máglyarakás  ( tejmentes , gluténmentes recept )

Hozzávalók  ( 4 személyre )

5 db gluténmentes zsemle

4 dl kókusztej vagy rizstej

3 db tojás

20 g mazsola

20 g gluténmentes zsemlemorzsa

40 g kristálycukor

20 g darált dió

500 g alma

60 g baracklekvár

20 g tejmentes margarin ( Liga )

10 g  vaníliás  cukor

fahéj,  citromlé.

Elkészítés:

A szikadt, másnapos zsemléket vékony szeletekre vágjuk.  A kókusztejbe belekeverjük a tojássárgáját, a cukor felét, a vaníliás cukrot, mazsolát , az öntettel meglocsoljuk a zsemléket. Egy mély tűzálló edényt kikenünk tejmentes margarinnal, ebbe helyezzük a zsemlék felét. A szépen elterített zsemléket megszórjuk a gm. zsemlemorzsával  és erre helyezzük az alma szeleteket.  Az almát előzetesen vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével. A maradék cukorral és fahéjjal ízesítsük az almát, halmozzuk rá a zsemlére, megszórjuk a darált dióval és a maradék zsemlével tetőcserép szerűen fedjük be.  20 – 25 percig előmelegített sütőben, közepes hőfokon süssük.  Amíg sül a sütemény,  a tojásfehérjét a baracklekvár felével kemény habbá verjük.  Amikor a zsemle megpirult kivesszük a sütőből megkenjük a maradék baracklekvárral és óvatosan a tojáshabot is rásimítjuk. Visszahelyezzük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy a tojáshab megpiruljon.  Vizes késsel szeleteljük, mert a tojáshab nagyon ragad.

A sütemény elkészítési módja,  ha tojásfehérje érzékenységet is figyelembe kell venni.

A FOODTest  220+ ételintolerancia vizsgálat  esetében a tojásfehérje és a tojássárgája ellen termelődő IgG szintek mérése külön valósul meg.  A  vizsgálat a  keretében  lehetőség nyílik megállapítani a tojásfehérje és tojássárgájára  érzékenységet is.  A mérésekben nagyobb gyakorisággal szerepel a tojásfehérje pozitív értékkel, mint a tojássárgája. Csak tojásfehérje intolerancia esetén a tojássárgája szétválasztás után fogyasztható, ételkészítéshez felhasználható. Az IgE típusú tojás allergia esetén a teljes tojás kerülendő.

Máglyarakás  (tejmentes , gluténmentes és tojásfehérje mentes  recept )

A sütemény elkészítésénél a tojássárgáját felhasználhatjuk, a tojáshabot szükséges helyettesíteni. A sütemény tetejét, a zsemléket megkenjük baracklekvárral és záró rétegként, szeletelt, ízesített almát teszünk és így helyezzük a sütőbe.  A hozzávalóknál 100 – 200 g – al több almával számoljunk. Ha, szeretnétek,  a süteményt tejszínhabbal  fogyasztani tejfehérje érzékenység esetén a növényi eredetű habokat kell választanotok.  Gluténérzékenység esetén a z összetevőket meg kell néznetek,  olyat fogyasszatok,  amely kukoricakeményítővel készült  és nem módosított keményítővel – az többnyire búza eredetű.

Az étel  elkészítésénél  a „mentességet” mindig olyan mértékben tartsátok be,  amit ételintolerancia leletetek  megkíván.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!