Ételintolerancia esetén is fontos a kiegyensúlyozott étrend. Emellett törekedjünk arra, hogy a helyettesítő alapanyagok ellenére az étkezés örömforrás maradjon. A FOODTEST 220+ ételintolerancia vizsgálat 226 féle élelmiszerre terjed ki. A pozitív élelmiszerek széles skálán mozognak, néhányat kiemelve: tejfehérje, tojásfehérje, búza fehérje, olajos magvak, de gyakran okoz panaszt a borsó is. Az ételintolerancia tünete szerteágazó, a bőrtünettől, légzőszervi panaszokig, krónikus emésztőrendszeri panaszok hátterében is felfedezhető. A kellemetlen panaszok, az életminőséget rontó tünetek, a pozitív élelmiszerek eliminálásának hatására csökkenthetőek vagy elmúlnak.
Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani, ezt követi a pozitív élelmiszerek fokozatos visszavezetése. ( Az ételintolerancia nem allergia !!!)
A mostani recept egy finom húsétel, amely gluténmentes liszttel készült, egy kis gyümölccsel és tofuval van megbolondítva. Köretünk kölesből készül. A kölesnek rendkívül sok jó tulajdonságot tulajdonítanak, növeli a szerotonin szintet, fogyasztása esetén boldogabbak leszünk. Az, egészen bizonyos, hogy magas rosttartalmával hozzájárul a diétás étrend sokszor alacsony rosttartalmának emeléséhez. A megszokott rizskörettel szemben jóval magasabb magnézium és fehérje tartalommal rendelkezik. Gluténmentes, ezért nem hiányozhat a gluténérzékenyek és az egészségesen táplálkozók étrendjéből. A recept egy alap recept, zöldségekkel kiegészítve, erősebben fűszerezve ( majoranna, bazsalikom, gyömbér ) is elkészíthetitek. A köles, csak úgy, mint a rizs édességek alapjául is felhasználható. Salátánk egy igazi tavaszi vitamin bomba!
A recept elkészítésénél a „mentességet” mindig csak, olyan mértékben tartsátok be, amit ételintolerancia eredményetek megkíván.
Ananászos csirkemell tofuval
(Tej, tojás és gluténmentes recept)
Hozzávalók ( 4 személyre )
4 db csirkemell
50 g kukoricaliszt
80 r étolaj
200 g Tofu ( natúr )
500 g ananász befőtt
só.
Elkészítés:
A csirkemelleket hosszant közepes vastagságúra felvágjuk, besózzuk. Ne szeleteljük túl vékonyra, mert akkor kiszárad a hús. A csirkemelleket a kukoricalisztbe forgatjuk. A felmelegítet olajban szép pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát. Egy tűzálló tálat nagyon vékonyan kikenünk zsiradékkal, ebbe helyezzük a csirkemelleket. A hússzeletekre fektetjük az ananász körszeleteket és befedjük a Tofu szeletekkel. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 – 15 perc alatt készre sütjük.
Köles köret
(Tej, tojás és gluténmentes recept)
Hozzávalók ( 4 személyre )
300g hántolt köles
1 közepes fej hagyma
30 g olaj
só, bazsalikom.
Elkészítés
A hántolt kölest szűrőben folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, felmelegített olajon üvegesre pirítjuk, beleöntjük a kölest, átforgatjuk. Háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk. 15 – 20 perc alatt készre főzzük, a vizet leöntjük róla, fűszerezzük.
Tavaszi vitamin saláta
(Tej, tojás és gluténmentes recept)
Hozzávalók ( 4 személyre )
2 db közepes nagyságú kigyóuborka
4 db piros retek
1 db kápia paprika
2 db zöldpaprika
2 db közepes piros alma
4 db zöldhagyma
rukkola saláta, ízlés szerint
1 db citrom
só, olíva olaj.
Elkészítés
A tisztított zöldségeket apróra vágjuk, a retket vékonyra szeleteljük. Az így előkészített zöldségeket a rukkola kivételével egy mély tálba helyezzük. Kissé besózzuk, a fél citrom levével meglocsoljuk, a maradék citromot vékony szeletekre vágva a salátába keverjük. A salátát a hűtőbe helyezzük, érni hagyjuk. Tálalás előtt átforgatjuk, belekeverjük a rukkola saláta leveleket. A rukkola karakteres íze miatt néhány levél is elegendő, kinek kinek ízlése szerint.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: