Ételintolerancia

Tej, tojás és gluténmentes Ananászos tofus csirkemell, pirított kölessel, tavaszi vitamin salátával

ananászos csirke, tofuÉtelintolerancia esetén is fontos a kiegyensúlyozott étrend. Emellett törekedjünk arra, hogy a helyettesítő alapanyagok ellenére az étkezés örömforrás maradjon.  A FOODTEST 220+ ételintolerancia vizsgálat 226 féle élelmiszerre terjed ki.  A pozitív élelmiszerek széles skálán mozognak, néhányat kiemelve: tejfehérje, tojásfehérje, búza fehérje, olajos magvak, de gyakran okoz panaszt a borsó is. Az ételintolerancia tünete szerteágazó, a bőrtünettől, légzőszervi panaszokig, krónikus emésztőrendszeri panaszok hátterében is felfedezhető.  A kellemetlen panaszok, az életminőséget rontó tünetek, a pozitív élelmiszerek eliminálásának hatására csökkenthetőek vagy elmúlnak.

Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani, ezt követi a pozitív élelmiszerek fokozatos visszavezetése.  ( Az  ételintolerancia nem allergia !!!)

A mostani recept egy finom húsétel, amely gluténmentes liszttel készült, egy kis gyümölccsel és tofuval van megbolondítva.  Köretünk kölesből készül. A kölesnek rendkívül sok jó tulajdonságot tulajdonítanak, növeli a szerotonin szintet,  fogyasztása esetén boldogabbak leszünk. Az, egészen bizonyos, hogy magas rosttartalmával hozzájárul a diétás étrend sokszor alacsony rosttartalmának emeléséhez.  A megszokott rizskörettel szemben jóval magasabb magnézium és fehérje tartalommal rendelkezik. Gluténmentes, ezért nem hiányozhat a gluténérzékenyek  és az egészségesen táplálkozók étrendjéből.  A recept egy alap recept, zöldségekkel kiegészítve, erősebben fűszerezve ( majoranna, bazsalikom, gyömbér )  is elkészíthetitek. A köles, csak úgy, mint a rizs édességek alapjául is felhasználható.  Salátánk egy igazi tavaszi vitamin bomba!

A recept elkészítésénél a „mentességet” mindig csak, olyan mértékben tartsátok be, amit ételintolerancia eredményetek megkíván.

Ananászos csirkemell tofuval

(Tej, tojás és gluténmentes recept)

Hozzávalók  ( 4 személyre )

4 db csirkemell

50 g kukoricaliszt

80 r étolaj

200 g Tofu ( natúr )

500 g ananász befőtt

só.

Elkészítés:

A csirkemelleket hosszant közepes vastagságúra felvágjuk, besózzuk.  Ne szeleteljük túl vékonyra, mert akkor kiszárad a hús.   A csirkemelleket a kukoricalisztbe forgatjuk. A felmelegítet olajban szép pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát. Egy tűzálló tálat nagyon vékonyan kikenünk zsiradékkal, ebbe helyezzük a csirkemelleket.  A hússzeletekre fektetjük az ananász körszeleteket és befedjük a Tofu szeletekkel.  Előmelegített sütőben, közepes hőfokon  10 – 15 perc alatt készre sütjük.

Köles köret

(Tej, tojás és gluténmentes recept)

Hozzávalók  ( 4 személyre )

300g hántolt köles

1 közepes fej hagyma

30 g olaj

só, bazsalikom.

Elkészítés

A hántolt kölest szűrőben folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, felmelegített olajon üvegesre pirítjuk, beleöntjük a kölest, átforgatjuk. Háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk. 15 – 20 perc alatt készre főzzük, a vizet leöntjük róla, fűszerezzük.

 

Tavaszi vitamin saláta

(Tej, tojás és gluténmentes recept)

Hozzávalók  ( 4 személyre )

2 db  közepes nagyságú kigyóuborka

4 db piros retek

1 db kápia paprika

2 db zöldpaprika

2 db közepes piros alma

4 db zöldhagyma

rukkola saláta, ízlés szerint

 1 db citrom

só, olíva olaj.

Elkészítés

A tisztított zöldségeket apróra vágjuk, a retket vékonyra szeleteljük. Az így előkészített zöldségeket a rukkola kivételével egy mély tálba helyezzük. Kissé besózzuk, a fél citrom levével meglocsoljuk, a maradék citromot vékony szeletekre vágva a salátába keverjük.  A salátát a hűtőbe helyezzük, érni hagyjuk. Tálalás előtt átforgatjuk, belekeverjük a rukkola saláta leveleket. A rukkola karakteres íze miatt néhány levél is elegendő, kinek kinek ízlése szerint.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!