Ételintolerancia

Gliadin és élesztő érzékenység

Szisztok,

 

Mint már említettem nagyon fontos , hogy megfelelő diétát tartson az ember, ha érzékenysége van valamely ételre.

A diósdi labornak van egy saját dietetikusa is , aki a leletemet kielemezte és segített összeállítani nekem egy megfelelő étrendet. Még egy receptet is küldött,amit most megosztok veletek ez egy Giadin és élesztő mentes kenyér recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg köles liszt, hajdinaliszt keverék
  • 25 dkg rizsliszt és szójaliszt keverék
  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor
  • 2 teáskanál fűszerkeverék
  • 1 evőkanál  szezámmag
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
  • 4 dl víz

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a kenyérfűszert, a szezámmagot,  a sót majd az olajat, végül a vizet, és jól összegyúrjuk. Ragacsos masszát kapunk, könnyű állagút. Sütőpapírral kibélelt sütőformában 180 fokon 50 percig sütjük. A tészta tetejét sütés előtt késsel két helyen bevágjuk, így nem reped meg sülés közben a kenyér. Kenyérsütőben is elkészíthető.

Élesztőmentes kenyér II.

 Hozzávalók:

  • 50 dkg  glutén mentes liszt ( mandulaliszt, rizsliszt, quinoa liszt,  útifű maghéj )
  • 8 evőkanál hidegen sajtolt olaj
  • 4 dl víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál tengeri só
  • ízesítéshez 1 teáskanál kömény, vagy zöld fűszer
  •  

Elkészítés: A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszert. Egy kávéskanálnyi citromlé segíti a szódabikarbóna gázképzését.  A lisztek közül a hajdina és a kölesliszt mennyisége domináljon.  Adjuk hozzá az olajat, majd a vizet és gyúrjuk össze. Ragacsos tésztát kapunk. Zsiradékkal kenjünk ki egy őzgerinc formát, és tegyük bele a tésztát. Gázsütőben 3-as fokozaton kb. 50 percig süssük. Kenyérsütőbe ugyanígy adagoljuk az alapanyagokat.

 

 

Glutén mentes recepteket talál a következő kiadványban:

Dr. Juhász Márk- Kovács Ildikó: Lisztérzékenyek  kézikönyve

SpringMed Diétás Könyvek

 

Én elkészítettem a kenyeret és egész jól sikerült 🙂 (pedig azt hittem ehetetlen lesz búzaliszt és élesztő nélkül)

 

Jó sütögetést 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!